Zelf vergelijk ik dit vraagstuk altijd met “Wat kost een huis?” De investering is afhankelijk van zoveel verschillende factoren. Net als bij een huis zijn de mogelijkheden van een website eindeloos. Uiteraard is de investering afhankelijk van de onderdelen en functionaliteiten die een website bevat. Om je wensen in kaart te brengen en de mogelijkheden te bespreken starten we met een kennismakingsgesprek.
Kennismakingsgesprek
Wij zien een goede klik als fundament voor een fijne samenwerking. Daarom plannen we voordat we een kostenindicatie afgeven een kennismakingsgesprek, waarin we graag zoveel mogelijk te weten komen over jouw bedrijf en je wensen voor de website. Prettig persoonlijk contact staat bij ons hoog in het vaandel. Wij werken graag met klanten waar we blij (lees: vrolijk) van worden én die blij van ons worden. Op basis van de informatie die we hebben vergaard, maken we een passende begroting en een ‘plan de campagne’.
Ter voorbereiding op het gesprek zijn er een aantal zaken die je jezelf kunt afvragen, met als doel om tot een zo nauwkeurig mogelijke kostenindicatie te komen.
Vragen
Stel jezelf de volgende vragen: Ik stel voor om de eerste twee items om te draaien. Immers, pas als je hebt nagedacht over de functionaliteiten kun je inschatten of dit basisfunctionaliteiten zijn.
- Wat is het doel van de website? Op welke doelgroepen wil je je richten? En welke functionaliteiten zijn er volgens jou nodig om dit doel te bereiken? Denk hierbij aan:
Webshopfuncties Als je producten wilt verkopen op je website dan kan dit eenvoudig (enkel bestellen en betalen) en zeer uitgebreid (verschillende BTW-tarieven, voorraadbeheer, kortingsregels etc.).
Meertaligheid Dienen we rekening te houden met een mogelijke meertaligheid in de toekomst.
Contactmogelijkheden zoals contactformulieren, inschrijfmogelijkheid voor nieuwsbrieven of een chatfunctie. - Zijn er koppelingen met externe datasystemen. Zo ja, welke? Wil je een website met basisfunctionaliteiten op basis van een vast stramien of is maatwerk gewenst? Toelichting: een vast stramien is met name interessant voor (startende) bedrijven met een beperkt budget. Hierin zijn de designmogelijkheden zeer beperkt. Je krijgt een responsive instapwebsite die voldoet aan de AVG en is voorzien van een Umbraco CMS. Bij een maatwerk website doorlopen we een ander traject. We starten met een gedegen vooronderzoek, een interaction design waarin in een zeer vroege fase al wordt nagedacht over de techniek en creëren een design op maat dat past bij jouw onderneming. Of we hiervoor out-of-the box mogen denken is aan jou! Uiteraard krijg je een responsive website die voldoet aan de AVG en is voorzien van een Umbraco CMS.
- In het verlengde van het vorige punt; maak onderscheid tussen noodzakelijke en wenselijke functionaliteiten. Wat dient er sowieso bij oplevering in de website te zitten en wat zijn toekomstige wensen? Door te prioriteren kunnen we de focus leggen op de zaken die echt belangrijk zijn.
- Wat is het beschikbare budget? Met enig gevoel van het beschikbare budget kunnen we met je meedenken over een passende oplossing.
De regel is; hoe meer input we hebben, hoe gerichter we een kostenindicatie kunnen afgeven. Houd er rekening mee dat de kosten voor een website op basis van een vast stramien vaststaan. Bij maatwerk is dat anders en gaat het om een begroting. Na de eerste fase (kick-off en interaction design) kunnen we hier een gericht bedrag aan koppelen. Simpelweg omdat we dan pas weten wat we exact gaan maken en hoe. Let wel: een website is altijd in ontwikkeling en nooit af. In de loop der tijd komen er nieuwe wensen of afwijkingen ten opzichte van hetgeen er eerder stond. Uiteraard denken wij hierin graag met je mee.